Tennisracket informatie


Tennisrackets zijn in de afgelopen tientallen jaren enorm veranderd qua materiaal maar ook wat speeleigenschappen betreft. Waren het vroeger de tennisrackets van hout, met een heel klein racketblad en een gripmaat zo dik als een  boomstam, tegenwoordig worden de tennisrackets veelal gemaakt van graphite en glasfiber. Op alle gebieden heeft het tennisracket zich sterk ontwikkeld.

De eerste verandering op het gebied van het tennisracket was de overgang van hout naar aluminium in 1970. Voor dat jaar werd er alleen maar met tennisrackets van hout gespeeld.  De resultaten waren buiten gewoon. Het speelcomfort ging met sprongen vooruit en al gauw was het aluminium tennisracket niet meer weg te denken uit de tennissport. Vanaf 1970 werden er naast aluminium ook tennisrackets van staal geproduceerd. Een voorbeeld hiervan is de Wilson T2000. De tennisrackets van staal zijn nooit echt een groot succes geworden.
Vanaf 1980 kwamen de eerste tennisrackets gemaakt van compositie materiaal op de markt. Weer was dit een enorme sprong vooruit in de tennis geschiedenis. Meer power, meer controle, minder trillingen dus nog meer speelcomfort was het gevolg.

Op het gebied van tennisrackets is er oneindig veel keus. Toch is het heel erg belangrijk dat u een tennisracket uitzoekt dat bij u past. Niet alleen bij uw speelstijl(technisch en tactisch), leeftijd en geslacht maar zeker ook een tennisracket die voldoet aan uw wensen.

Grof weg kunnen wij tennisrackets verdelen in 4 categorieën:

 

Welke gripmaat moet ik kiezen?

De juiste gripmaat is zeer belangrijk. Bij een verkeerde gripmaat zult u automatisch meer gaan knijpen in uw racket. U wilt immers voorkomen dat het racket gaat draaien in uw hand tijdens het slaan van de bal.

Hoe bepaal ik de juiste maat?

1) Pak de grip van een tennisracket vast en controleer of tussen uw vingertoppen en uw duimmuis een wijsvinger past.

2) Bepaal de juiste gripmaat door de hand op te meten. Meet vanaf het topje van uw ringvinger tot aan de 2e handlijn. Kijk vervolgens in onderstaande tabel voor de juiste gripmaat.

Als u niet zeker bent van de gripmaat rond dan af naar onder. Een te kleine gripmaat kan altijd groter gemaakt worden. 

Omtrek in mm Omtrek in inches (USA) Gripmaat in Europa
100 – 102 mm 4 0
103 – 105 mm 4 1/8 1
106 – 108 mm 4 2/8 = 4 1/4 2
109 – 111 mm 4 3/8 3
112 – 114 mm 4 4/8 = 4 1/2 4
115 – 117 mm 4 5/8 5

Junior tennisracket

Een junior tennisracket is duidelijk herkenbaar aan de afmetingen. Het woord junior zegt eigenlijk al genoeg. Het tennisracket is bedoelt voor een junior tennisspeler. Als een beginnende jeugdspeler met een volwassen maat tennisracket gaat tennissen dan zal het erg veel moeite hebben om het tennisracket onder controle te krijgen. Het gevolg is dat de jeugdspeler het tennis al snel voor gezien houdt. Om dit te voorkomen zijn er junior tennisrackets op de markt gekomen.
Het junior tennisracket is korter en lichter dan een volwassen tennisracket. Afhankelijk van de leeftijd zijn er een aantal afmetingen van een junior tennisracket. De lengte varieert van 17 tot en met 26 inch. Met deze junior afmetingen zal een jeugdspeler meer plezier hebben en het spelletje makkelijker onder de knie krijgen.  Naast het tennisracket is de tennisbal ook erg belangrijk. Voor junior tennissers zijn er speciale tennisballen die u uiteraard kunt vinden op Tennisloods.nl.

 

Comfort tennisracket

De naam comfort geeft al aan wat u kunt verwachten van een tennisracket die voldoet aan de eisen waaraan een comfort tennisracket moet voldoen. Een tweetal kenmerken van dit tennisracket zijn: licht gewicht en een groot racketblad(oversized). Het voordeel van een licht gewicht tennisracket is dat het makkelijk manoeuvreerbaar is in bepaalde situaties. Denk hierbij aan situaties waarbij u weinig tijd heeft om de aankomende bal te verwerken. Dit kan zijn vanaf de baseline maar ook aan het net.

Over het algemeen zijn de spelers die kiezen voor een comfort tennisracket meer te vinden op de baseline dan aan het net. Het grootte racketblad van een comfort tennisracket zorgt er voor dat het vaart geven aan de tennisbal geen enkele moeite kost. Het gewicht van het tennisracket is mede bepalend voor de mate van controle tijdens het raakmoment van de tennisbal.
Een comfort type tennisracket is een aanrader voor: Jeugdspelers die net vanaf de baseline tennissen, oudere senioren en spelers met lichamelijk klachten zoals pols, elleboog of schouder. Met een comfort tennisracket kunnen veel lichamelijk klachten voorkomen worden.

 

Allround tennisracket

Een allround tennisracket beschikt over power en controle. Het gewicht van een allround tennisracket zal vergelijkbaar of wat hoger liggen dan bij de comfort tennisrackets maar de grootte van het racketblad is meestal kleiner. Denk hierbij aan een racketbad van 98-105 inch en een maximaal gewicht van 290 gram. Een allround tennisracket is ideaal voor zowel beginnende als gevorderde clubspelers. Over de hele tennisbaan kunt u hier prima mee uit de voeten. Een allround tennisracket is makkelijk manoeuvreerbaar aan het net maar ook vanaf de baseline heeft u veel power en controle.
Een allround type tennisracket is een aanrader voor: Gevorderde jeugdspelers die al langer tennissen vanaf de baseline, recreatieve tennissers en clubspelers.

 

Competitie tennisracket

Tennisspelers die beschikken over voldoende technische bagage om de tennisbal makkelijk te versnellen en zuiver te raken kiezen vaak voor een competitie tennisracket. Het gewicht van een competitie tennisracket ligt veelal boven de 290 gram en de grootte van het racketblad zal wat meer tussen de 93-100 inch liggen. Het voordeel van een competitie tennisracket is dat het gewicht en het kleiner racketblad zorgen voor enorme controle. U bepaalt waar de tennisbal heen gaat. Doordat het balanspunt van het competitie tennisracket wat meer naar de grip is verplaatst is dit type tennisracket toch makkelijk hanteerbaar.
Een competitie type tennisracket is een aanrader voor: Clubspelers en wedstrijd tennissers die behalve power ook opzoek zijn naar veel controle.

 

Over het algemeen geldt

Hoe zwaarder het tennisracket> hoe stugger het frame> meer controle.
Hoe groter het racketblad> meer comfort> meer power> minder controle.

 

Merken tennisrackets

Babolat tennisrackets

Dunlop tennisrackets

Head tennisrackets

Prince tennisrackets

Prokennex tennisrackets

Tecnifibre tennisrackets

Wilson tennisrackets

Yonex tennisrackets

Items: 0 Totaalprijs: € 0.00 Basket